Camera's tegen zwerfvuil liggen te wachten voor gebruik

Op 14 december 2021, over deze onderwerpen: Milieu, Milieu & Natuur, Sluikstorten, Sluikstorten en zwerfvuil
Stijn Stassijn - Guy Uyttersprot

Camera's tegen zwerfvuil liggen te wachten voor gebruik

Eén jaar geleden kondigde het gemeentebestuur van Affligem aan om zwaar in te zetten om de plaag van zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan. De aankoop en het inzetten van mobiele camera’s diende ervoor te zorgen dat sluikstorters op heterdaad betrapt konden worden. Gemeenteraadslid Guy Uyttersprot (N-VA) peilde via een schriftelijke vraag , bij de schepen van milieu naar de resultaten in de strijd tegen het sluikstorten. Uit het antwoord blijkt nu dat deze camera na één jaar nog steeds niet operationeel is. “De locaties zijn in samenspraak met de technische dienst en de politie aangeduid en deze locaties zullen in overleg met Mooimakers weldra worden ingericht”, laat de schepen weten.

Mooimakers

De bestuursmeerderheid (CD&V- OpenVLD) startte een samenwerking op met Mooimakers, een initiatief van OVAM dat zwerfvuil en sluikstorten bestrijdt.  Deze kregen als opdracht om het volledige project rond zwerfvuil en sluikstorten in de gemeente uit te werken en uit te rollen. Zwerfvuil en sluikstorten, ze zijn niet alleen een doorn in het oog van ons allemaal wanneer we op wandel zijn op straat of doorheen onze natuur. Ze zijn eenvoudigweg een aanslag op ons leefmilieu. De opruimkost kost handenvol geld. De plaatsen waar regelmatig sluikstorten en zwerfvuil heel zichtbaar zijn in onze gemeente zijn gekend. We denken dan vooral aan de Molenstraat en de carpoolparking in Essene, de Zwartenberg richting Ten Bos, Kortenbos,… Allemaal plaatsen waar niet veel woningen staan en er weinig sociale controle is. Dit zijn de uitgelezen plaatsen om de mobiele camera’s in te zetten.

“De eerste camera die in december 2020 werd aangeschaft kostte zo'n 14.000 euro en ligt ondertussen al 1 jaar ongebruikt in een gemeentelijk gebouw. Dit jaar stond de aankoop van een tweede camera op het programma, met subsidies van de Vlaamse Overheid. In andere gemeenten werden met gelijkaardige camera's na enkele maanden al vaststellingen gedaan en werden de eerste resultaten geboekt. Voor de N-VA is het dringend nodig om de sluikstortproblematiek kordaat aan te pakken en de camera’s onmiddellijk in te zetten”, zegt Gemeenteraadslid Guy Uyttersprot.

Enkele cijfers

In 2020 werd er in Affligem 98 ton zwerfvuil verzameld. In 2020 kwamen er 225 meldingen van sluikstorten en zwerfvuil binnen (meldingen via de gemeentelijke app, milieudienst en zwerfvuilmeters- en peters). In 2021 zijn er reeds 221 meldingen (cijfers tot november2021).  

In 2020 en 2021 werden er in Affligem geen GAS-Boetes uitgeschreven. De lokale politie van de zone TARL schreef in 2020 8 en in 2021 9 PV’s uit. Voor het achterlaten van zwerfvuil en sluikstorten kunnen de boetes oplopen tot 350 euro. Er werden ook verschillende sluikstorten opgeruimd waarvoor geen proces-verbaal werd opgemaakt. 

“Handhaving blijft essentieel voor een effectief zwerfvuilbeleid. Afval hoort thuis in de vuilnisbak en nergens anders.  Daarom dient de strijd verhoogd te worden tegen deze onverantwoorde vervuilers. Alleen zo kunnen we Affligem proper houden. Het is onbegrijpelijk dat de gekochte camera nog niet in gebruik is”, aldus Gemeenteraadslid Stijn Stassijns.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is