Walter De Donder verpulvert Guns

Op 15 oktober 2012

De kiesstrijd beloofde vuurwerk tussen de Lijst Burgemeester van Walter De Donder en de Open VLD. Oud-burgemeester Leo Guns wilde graag revanche omdat hij zes jaar geleden naar de oppositie werd verwezen, maar die overwinning werd hem door de Affligemse kiezer niet gegund. Integendeel, Open VLD behaalde slechts 6 zetels, terwijl de Lijst Burgemeester de kaap van 10 zetels behaalde. Toen de kaarten verdeeld waren, was een nieuwe bestuurscoalitie snel gemaakt.

Walter De Donder maakte gisteravond rond 20 uur bekend dat hij een meerderheid vormt met de N-VA van lijsttrekker Guy Uyttersprot. De nieuwe coalitie beschikt over een comfortabele meerderheid van 15 zetels. De CD&V van Walter De Donder krijgt de burgemeesterssjerp, een schepenmandaat, de OCMW-voorzitter en de voorzitter van de gemeenteraad. N-VA krijgt drie schepenmandaten.

Zowel Walter De Donder als Guy Uyttersprot waren gisteravond in de wolken. "De grote afgang van Leo Guns had ik eerlijk gezegd niet verwacht", zegt Walter De Donder. "Na deze overwinning is het duidelijk: de tijd van de Guns-dynastie is definitief voorbij. De kiezer heeft gesproken en heeft duidelijk gemaakt dat Open VLD niet hoefde terug te keren." Nochtans was Open VLD gisteravond nog druk in de weer om een alternatieve meerderheid te vormen met N-VA en Affligem.nu. "Maar op die uitnodiging zijn we niet ingegaan", meldt Guy Uyttersprot (N-VA). "De verkiezingsresultaten zijn duidelijk. Affligem heeft gekozen voor N-VA en de Lijst Burgemeester. "

Walter De Donder vestigt met zijn persoonlijke score ook een nieuw record. Nooit eerder behaalde een kandidaat in Affligem meer dan 2.000 voorkeurstemmen. "Dit recordaantal stemmen doet me veel plezier maar het weegt ook zwaar op de schouders", aldus De Donder. Bij Open VLD werden gisteravond vooral wonden gelikt. Dat Johan Guns, zoon van oud-burgemeester Leo Guns, ruim 100 stemmen minder kreeg dan fractieleider Tim Herzeel kwam hard aan. "Wij hebben een jonge groep met degelijke kandidaten en daar moeten we in geloven. Voor mij is de campagne voor de verkiezingen van 2018 vandaag begonnen", aldus Herzeel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is