Maaimeersgracht na jaren verwildering aangepakt

Op 8 oktober 2013

De Maaimeersgracht, gelegen langs de spoorweg Brussel-Gent in Affligem, is momenteel een volledig dicht bebost gebied. Vanaf 14 oktober komt daar verandering in. De gemeente heeft namelijk een plan klaar om de werking van de gracht te verbeteren.

De gracht ontspringt ter hoogte van de Kleinendries en Portugeesstraat. Bij hoog water in de Bellebeek vloeit het water af via de Maaimeersgracht langs de spoorweg naar de Dender. 'De problematiek van de Maaimeersgracht situeert zich vanaf de Rozenlaan tot J.B. Callebautstraat', vertelt schepen Guy Uyttersprot (N-VA).

'De Maaimeersgracht is aangesloten op de Dender afwaarts de sluis van Teralfene. Het waterpeil van de gracht is dus afhankelijk van de peil in de Dender. 'Tussen de Rozenlaan en J.B. Callebaustraat ligt de gracht tussen woningen en de spoorwegberm. Dit zorgt er al voor dat de gracht moeilijk te bereiken en te reinigen is. Door de begroeiing van planten, struiken en bomen op de berm van de spoorweg komen veel takken en dergelijke in de gracht terecht.' In de gracht worden ophopingen gecreëerd en wordt het waterpeil er hoog gehouden. Die ophopingen van groenafval kunnen niet geruimd worden doordat de gracht onbereikbaar is. 'Door het hoge waterpeil en groenafval kan het water bij felle regenbuien niet afvloeien richting de Dender. Dat zorgt voor wateroverlast rond de wijk Tulpenlaan en Rozenlaan.' Zo veroorzaakten hevige onweders eind jaren negentig al meermaals voor heel wat waterellende in Teralfene. Ook in 2010 was er wateroverlast. Vanaf 14 oktober worden de bodem en oevers heraangelegd om zo de beek makkelijker te kunnen bereiken en reinigen.

'Daarnaast worden ook U-bakken in de bodem van de gracht tussen J.B. Callebautstraat en Spoorweglaan geplaatst. Daarin worden openingen voorzien zodat ze niet gevoelig zijn voor opstijgend regenwater en natuurlijke plantengroei in de gracht mogelijk is.' Nadien plaatst men kokers onder de leidingen in de Kaaistraat en U-vakken ter hoogte van de Spoorweglaan en Rozenlaan. Tot slot worden in de J.B. Callebautstraat kokers voorzien. De einde van de werken is voorzien eind juni 2014.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is