Kapvergunning
Dat het bos van de kaart werd geveegd, had het gemeentebestuur sowieso niet kunnen voorkomen. "Vaak vragen boseigenaars zo'n kapvergunning bij de gemeente aan, maar als wij die niet uitreiken, kunnen ze nog altijd hogerop die vergunning krijgen", weet De Roeck. "Het is jammer van de gekapte bomen maar we kunnen ons troosten met de vaststelling dat de eigenaar nieuwe bomen moet aanplanten. Gebeurt dat niet, dan riskeert hij zware boetes."
Opmerkelijk: eigenaar Carlos Van Lierde vindt het zelf ook ontzettend jammer dat het bos tegen de vlakte moest. De man had naar eigen zeggen geen andere keuze. "De bomen waren kapot van de vrieskou", zegt Van Lierde. "Daardoor betekenden ze een gevaar voor wandelaars of spelende kinderen. Ik wou niet het risico lopen dat zo'n boom omver waait en terecht komt op een onschuldige voorbijganger. Ik heb specialisten ingeschakeld om de bomen te onderzoeken, maar de populieren waren ziek en niet meer te redden. Dit is heel spijtig. Ik heb als kleine jongen de boompjes nog helpen planten met mijn ouders."
Volgens de eigenaar spelen er geen economische belangen. "Ik hou aan die kaalkap geen euro over", zegt de man. "Ik moet een gespecialiseerd bedrijf betalen om de bomen te rooien en te vellen. Het hout van een populier is niets waard. En nadien moet ik ook nieuw plantgoed kopen. Ik kon ook niet langer wachten met de kap omdat de bomen anders zo ziek werden dat ik van het hout zelfs niet meer zou af raken."