Graf is goedkoopst in Affligem

Op 24 oktober 2015

De kostprijs om een familielid te begraven, wordt bepaald door het gemeentebestuur. En iedere gemeente hanteert eigen tarieven die grondig verschillen. De prijzen hangen af van de keuze van de nabestaanden: een begraving in volle grond, een grafkelder of een urne. Toch bepaalt de wet dat iedere gemeente ook een gratis begraving moet garanderen. In dat geval wordt een grafrust van minstens tien jaar gegarandeerd, maar nadien kan het graf ontknekeld of opgeruimd worden. De gratis begraving kan overigens alleen voor eigen inwoners.

Wie zeker wil zijn dat het graf minstens 20 jaar of langer overeind blijft, moet een concessie nemen. En dat kost geld. De duurste gemeente is Merchtem. Hier betalen de inwoners 2.620 euro voor een grafkelder voor twee personen met een concessie van 50 jaar. Affligem is de goedkoopste. Een grafkelder kost hier 500 euro per persoon, terwijl voor een begraving in volle grond 250 euro moet betaald worden. De termijn van de concessie is maar half zo lang als in Merchtem: 25 jaar. "Onze tarieven zijn de voorbije zes jaar niet meer aangepast", zegt de Affligemse schepen Guy Uyttersprot (N-VA), bevoegd voor kerkhoven. "We weten dat andere gemeenten meer geld vragen. Maar een begrafenis is voor veel mensen al een dure zaak en dan is het niet meteen nodig om nog voor de begravingen ook nog eens een maandloon te gaan opeisen. In de onmiddellijke toekomst gaan we die tarieven daarom niet verhogen."

Gratis

Merchtem mag dan wel de duurste zijn, toch kan er ook gekozen worden voor een goedkope oplossing. "Zoals de wet bepaald kan je ook gratis iemand laten begraven", zegt Nancy De Bondt van de burgerlijke stand in Merchtem. "In dat geval wordt gekozen voor een begraving in volle grond en wordt de grafrust tien jaar gerespecteerd. Wie een concessie wil kopen, moet sowieso overstappen op een grafkelder. Wij zijn misschien wel duurder, maar we geven wel meteen een concessie van 50 jaar. Dat is veel meer dan in andere gemeenten."

Niet-inwoners

Kunnen nabestaanden in de toekomst kiezen voor de goedkoopste gemeente? Ja, maar veel zal dat niet uithalen. "Wie geen inwoner van Merchtem is, betaalt geen 2.620 euro maar 3.300 euro", zegt Nancy De Bondt. In Affligem wordt het tarief voor niet-inwoners gewoon verdubbeld.

"Wie niet in de gemeente woont en toch wil begraven worden, krijgt een factuur van 1.000 euro voor een grafkelder en dan is het niet meer interessant", zegt begrafenisondernemer Steve De Saedeleer uit Affligem. "We krijgen maar zelden de vraag om iemand in een andere gemeente te begraven, net omdat de gemeentebesturen hun tarieven aanpassen."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is