N-VA Affligem verwelkomt Affligem.nu

Op 7 juni 2017

Meerderheidspartij N-VA stapt volgend jaar samen met oppositiepartij Affligem.nu naar de kiezer. De twee Vlaamsgezinde lijsten verenigen zich onder N-VA-vlag, en presenteren zich zo als uitdager van Walter De Donder (CD&V) en zijn Lijst van de Burgemeester.

In 2012 kwamen N-VA en Affligem.nu nog apart op. Die laatste behaalde toen twee zitjes in de gemeenteraad, N-VA klokte af op vijf. De Vlaams-nationalisten vormden vervolgens samen met CD&V een bestuursmeerderheid. Walter De Donder verlengde zijn mandaat als burgemeester, terwijl N-VA drie schepenen leverde. Affligem.nu en Open Vld (zes zetels) werden naar de oppositiebanken verwezen.

Dat Affligem.nu en N-VA samen naar de verkiezingen gaan, kan flink wat gevolgen hebben. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen behaalden ze samen exact 3.000 stemmen. De Lijst van de Burgemeester, waar ook sp.a en Groen deel van uitmaken, wist 3.399 kiezers te overtuigen, en Open Vld 2.273. Met andere woorden: het nieuwe kartel wordt misschien wel de grootste bedreiging voor de sjerp van De Donder. "Maar het aantal stemmen is nog wat anders dan het aantal zetels", zegt Frank Van Gool, voorzitter van N-VA Affligem. "Wij willen ons met deze samensmelting gewoon versterken. En het is uiteraard onze ambitie om mee te dingen naar het burgemeesterschap. Maar nu moeten we eerst werk maken van een sterke lijst - en het staat vast dat we met een zuivere N-VA-lijst naar de kiezer stappen."

Scherpe kantjes eraf

Stijn Stassijns van Affligem.nu is opgetogen met de bundeling van de Vlaamsgezinde krachten. "De familie komt weer samen, letterlijk en figuurlijk", zegt hij. "Veel mensen van Affligem.nu hebben een Volksunie-verleden, dus voor mij voelt dit een beetje als thuiskomen. We zullen ons vanaf de volgende gemeenteraad ook gedragen als N-VA-raadsleden, waardoor ook de scherpe kantjes van onze tussenkomsten bijgestuurd zullen worden. Ook bij de vorige verkiezingen hebben we trouwens een tijdlang onderhandeld over de mogelijkheid om samen naar de kiezer te trekken. Maar toen bleek het water nog te diep."


Dat de toenadering er nu toch is, maakt de politieke situatie in Affligem er ook iets eenvoudiger op. "Ik beschouwde het al lang als mijn missie om de Vlaamsgezinde vleugel onder één dak te brengen", aldus Van Gool. "Omdat N-VA deel uitmaakt van de meerderheid en Affligem.nu in de oppositie zit, is het formeel samenvoegen van de fracties volgens het gemeentedecreet niet mogelijk. De twee mandatarissen van Affligem.nu die toetreden tot N-VA, zullen wel deel uitmaken van ons bestuur, en met ons samenwerken voor de resterende duur van de legislatuur."

Nieuwe voorzitter

Frank Van Gool maakte gisteren ook nog bekend dat hij stopt als voorzitter van N-VA Affligem. Hij wordt opgevolgd door Jelle Stassijns (38), de broer van Affligem.nu-raadslid Stijn Stassijns. Jelle Stassijns werkt als specialist in handels- en economisch recht in de kamer- en senaatsfractie van N-VA. "Ik zat in mijn derde termijn als voorzitter, en dat is binnen mijn partij al zeer uitzonderlijk", zegt Van Gool. "Jelle was al ondervoorzitter, en is dus mijn logische opvolger. Uiteraard blijf ik wel actief in het afdelingsbestuur." (WDS)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is