Werken Maaimeersgracht worden hervat

Op 8 oktober 2015

De werken aan de Maaimeersgracht zijn ongeveer afgerond. Enkel aan de taludverschuiving moeten er nog opruimingswerken gebeuren en moet het wegdek in de Spoorweglaan deels worden heraangelegd. Voor de veiligheid van voetgangers en fietsers komt er een afsluiting tussen de gracht en de greppel. Wellicht kan de aannemer alles afronden tegen eind dit jaar.

Na de overstroming van 2010 in de Centrumwijk, vooral de Rozenlaan en de Tulpenlaan, engageerde de gemeente Affligem zich om samen met rioolbeheerder Farys de problemen aan te pakken. De focus lag op het vergroten van het buffervolume, het verbeteren van de bereikbaarheid en het onderhoud van de gracht.

Slib verwijderd

De Maaimeersgracht werd over een afstand van 950 meter (tussen de Rozenlaan en J.B. Callebautstraat) volledig opgeruimd. Alle bomen en struiken aan de gracht werden gerooid, het slib in de gracht werd verwijderd en de bodem en zijkanten van de gracht werden versterkt. De inbuizingen ter hoogte van de J.B. Callebautstraat, Kaaistraat en Rozenlaan werden vernieuwd. Ter hoogte van de Spoorweglaan is de gracht over honderd meter ingebuisd en daar was het de bedoeling om de gracht weer open te maken.

'Een onverwachte verschuiving in het talud tijdens de werken maakte dit onmogelijk', zegt schepen van Openbare Werken Guy Uyttersprot (N-VA). 'De verschuiving vormde een risico voor de spoorlijn op het talud. Door de enorme complexiteit werd nu beslist om dit deel van de Maaimeersgracht toch ingebuisd te laten.' Uyttersprot kan niet garanderen dat wateroverlast volledig is uitgesloten.

'De beek blijft rechtstreeks in verbinding met de Dender. Farys zal het deel van de beek dat in hun beheer is, periodiek blijven ruimen, zodat de Maaimeersgracht kan blijven functioneren als buffer. De gemeente ruimde zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts van de Maaimeersgracht nog extra, waardoor er in de buurt extra buffercapaciteit werd gecreëerd.'

Tijdens de werken wordt de omgeving van de Spoorweglaan tijdelijk afgesloten. Er wordt een omleiding voorzien. Maandag ontvangen alle omwonenden van de Maaimeersgracht een brief van Farys, waarin meer uitleg wordt gegeven over de werken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is