Bestendige deputatie geeft milieuvergunning aan tankstation Q8 te Affligem

Op 30 november 2011

De bestendige deputatie van de Provincie Vlaams-Brabant heeft aan Kuwait Petroleum Belgium een exploitatievergunning afgeleverd voor een termijn van 20 jaar (dus tot 27 oktober 2031). Dat vernam N-VA-gemeenteraadslid Guy Uyttersprot. Tegen dit besluit kan beroep worden ingediend bij de Vlaamse minister voor Leefmilieu vóór 22/12/2011.

De oliemaatschappij wil een automatisch tankstation bouwen op de hoek van de Bellestraat en de Okaaistraat.

Eerder gaf het college van burgemeester en schepenen een ongunstig advies. Ook de milieuraad vindt dat een tankstation niet past in een woonzone, en zegt dat er geen lokaal tekort is aan tankstations. Tevens wordt gewezen op de nabijheid van een overstromingsgebied en mogelijke gevaren die daaraan zijn verbonden. De milieuraad volgde daarmee in grote lijnen de bezwaren die door buurtbewoners werden ingediend.

De N-VA begrijpt de beslissing van de bestendige deputatie niet, om een milieuvergunning aan Kuwait Petroleum Belgium nv te verlenen. "De N-VA  heeft niets tegen de exploitatie van tankstations, want bijna ieder gezin heeft minstens één auto, maar volgens de N-VA hoort zo'n installatie niet thuis in een woonkern. Het is meer dan normaal dat de buurtbewoners hier wakker liggen van de veiligheid, omdat ze niet willen dat er zo'n grote hoeveelheden brandstoffen liggen opgeslagen zo dicht bij hun huis. Zo'n tankstation zal ook de verkeersdrukte op de Bellestraat nog doen toenemen. De N-VA vreest eveneens voor bijkomend lawaai, ook 's nachts, en andere vormen van overlast. Bovendien moeten de auto's het fietspad kruisen om op en af het terrein te rijden."

Volgens de N-VA ligt de bal nu opnieuw in het kamp van het Schepencollege. In de eerste plaats zal de N-VA aansturen op een beroepsprocedure bij de Vlaamse minister voor Leefmilieu. Anderzijds heeft het College ook nog een andere stok achter de deur: het College is immers bevoegd voor het afleveren van de bouwvergunning. Door de koppeling van de bouwvergunning aan de milieuvergunning kan de aanleg van het tankstation daarom nog niet aanvangen. Bovendien is het zo dat indien de bouwvergunning zou geweigerd worden, ook de milieuvergunning van rechtswege vervalt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is